Projekte
Avancimi i të Diplomuarve dhe zhvillimi i kapaciteteve universitare në Shqipëri/ GRADUA
                                                                    
 Projekti do të mbështesë universitetet shqiptare duke krijuar një model të përputhjes së kërkesës me ofertën, bazuar në databazën e të diplomuarve nëpërmjet: mbledhjes së të dhënave për performancën e diplomuar; lehtësimin e bashkëpunimit midis IAL-ve dhe biznesit; lehtësimi i vendosjes së të diplomuarve në tregun e punës. Informacioni aktual në Shqipëri në fakt është mjaft i shpërndarë për një monitorim të vazhdueshëm dhe efektiv mbi sistemin e trajnimit, tregun e punës dhe lidhjen midis tyre, dhe për të parashikuar kërkesat e aftësive të nevojave të tregut të punës. Projekti do të mbështesë kështu universitetet shqiptare duke krijuar një model të përputhjes së kërkesës së integruar të kërkesës bazuar në bazën e të dhënave të të diplomuarve (në modelin e zhvilluar në Itali) përmes:
i) grumbullimin dhe analizimin e të dhënave për performancën e diplomuar dhe universitetet, lëshimin e dokumentacionit të besueshëm, të vazhdueshëm dhe të azhurnuar për vlerësimin e sistemit të arsimit të lartë në mbështetje të procesit të reformës në vazhdim;
ii) lehtësimin e bashkëpunimit ndërmjet institucioneve të arsimit të lartë dhe botës së biznesit (shërbimet online të bazuara në TI janë zhvilluar dhe vënë në dispozicion të të diplomuarve, stafit dhe firmave universitare);
iii) lehtësimin e vendosjes së të diplomuarve në tregun e punës
Partneri kryesor: Universiteti Bujqësor i Tiranës (AUT-UBT)
Partnerët:
Universiteti i Tiranës (UT)
Universiteti i Arteve Tiranë (UART)
Universiteti Europian i Tiranës (UET)
Universiteti i Mjekësisë, Tiranë (UMT)
Universiteti Europian i Tiranës (UET)
Universiteti Polis (U_POLIS)
Universiteti Katolik “Zonja e Këshillit të Mirë” (UniKZKM)
Albanian University (AU)
Alma Mater Studiorum Università di Bologna (UNIBO)
Università degli Studi di Siena (UNISI)
University of Barcelona (UB)
University Institute of Lisbon (ISCTE-IUL)
Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë, Tiranë (CCIT)
Consorzio Interuniversitario AlmaLaurea (AL)
Ministria e Arsimit, Rinisë dhe Sporteve (MARS)
Associated partners: United Nations Development Programme (UNDP
Person kontakti:
Dr. Alma Afezolli
 
       
 
 
 
Në Linjë

Kemi 109 vizitorë e asnjë përdorues në linjë

Mirësevini në faqen e Universitetit Politeknik të Tiranës

Kongresi BSUN - Rrjeti i Universiteteve të Detit të Zi

Krijuar: 04 Qershor 2012 Data pubblicazione Vizita: 2765

BSUN - Forumi i Rrjetit të Universiteteve të Detit të Zi

Në datën 17 Maj 2012, në sallën “Silvano Pedrollo” të UPT-së u zhvillua Forumi “Academic Cooperation for Peace & Welfare in the Mediterranean & Black Sea Region”.
Forumi u organizua nga Rrjeti i Universiteteve të Detit të Zi (Black Sea University Network – BSUN), Rrjeti Mesdhetar i Shkollave Inxhinierike (Réseau Méditerraneen des Ecoles d’Ingénieurs – RMEI), Impakti Akademik i Kombeve të Bashkuara (United Nations Academic Impact – UNAI), Komuniteti i Universiteteve të Mesdheut (Community of Mediterranean Universities – CMU) dhe Universiteti Politeknik i Tiranës (UPT).
Në Forum morën pjesë Prof. Eden Mamut, Sekretar i përgjithshëm i BSUN, Prof. Dr. Leo Vincent, President i RMEI, Prof. Carlo Di Benedetta, Zv. President i CMU si dhe pjesëmarrës nga shumë vende si: Franca, Italia, Ukraina, Rumania, Maroku, Palestina, Serbia, Turqia, etj.

Fjalën përshëndetëse nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës e mbajti zv.Ministrja, Znj. Nora Malaj.
Në forum u trajtuan çështje të rëndësishme që ngrihen në kooperimin ndërmjet universiteteve të këtyre dy rajoneve të rëndesishme si dhe për rolin e studentëve në këtë bashkëpunim dhe në krijimin e ndërmarrjeve të të rinjve.
Ndër temat që u paraqitën në këtë forum, përmendim:

• Prof. Dr. Leo Vincent, RMEI President, “RMEI: networking for dialog and peace”
• Dr. Mohammed Tawfik Hussein, Vice Dean of Engineering, Islamic University of Gaza, “Role of Centre for Architectural Heritage (IWAN) in preserving the Local Heritage in Gaza Strip”
• Ulvi Altan, “Bridging”
• Maurice Le Van Suu, “Med-Tracking: a system to promote transport”
• Hervé Jacquemin, Chargé de font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 10pxmissions Culture scientifique, technique et industrielle, Ecole nationale supérieure des mines de Saint-Etienne “Science culture in engineering schools: an openness to the world”
• Prof. Dr. Branko Kovacevic, Rector, University of Belgrade
• Prof. Dr. Sergiy Byelikov, Rector, Zaporizhzhya National Technical University
• Prof. Fevzi Unal, Vice-Rector, Istanbul Technical University
• Mrs. Kovalova Kateryna, Director of the Centre of International Relations and Activities, Vinnytsia National Agrarian University, “The role of Vinnytsia National Agrarian University in the current regional and global context”
• Prof. Tairi De Martino, GAMe President, “GAMe or the involvement of students in networking for the Mediterranean”
• Pauline Saussol, “The project "50JE", Junior enterprises”;
Forumi u ndoq me interes nga të gjithë të pranishmit si dhe nga një numër i madh pedagogësh dhe studentësh të UPT.
Më datën 18 Maj 2012 po në këtë sallë, zhvilloi punimet Kongresi i BSUN. Në këtë Kongres mori pjesë edhe Z. Maher Nasser, Drejtor i Departamentit të Informacionit Publik në Kombet e Bashkuara (Director, Outreach Division, United Nations Department of Public Information), i cili kishte ardhur posacërisht nga New York për të marrë pjesë në këtë Kongres.
Në Kongres u paraqit raporti i punës së BSUN për periudhën e kaluar 2 vjecare, për periudhën nga Kongresi i mëparshëm në Prill 2010 në Moskë deri në Kongresin e Tiranës. Raporti paraqiti të gjitha aktivitetet e zhvilluara gjatë kësaj periudhe, nxori në pah sukseset e arritura në bashkëpunimin ndëruniversitar të universiteteve të këtij rrjeti si dhe ravijëzoi drejtimet e punës në të ardhmen. Raporti u aprovua nga të gjithë delegatët.
Pastaj u kalua në procedurë e inaugurimit të presidentit të ri të BSUN. Sic dihet, BSUN drejtohet nga një treshe (trojka) presidentësh të BSUN: presidenti i kaluar, presidenti në detyrë dhe presidenti i ardhshëm. Në kongresin e kaluar në Moskë, president i ardhshëm i BSUN u zgjodh Rektori i UPT, Akademik Jorgaq Kaçani. Fillimi i mandatit të Presidentit Kaçani u zyrtarizua në Kongresin e Tiranës. Në këtë Kongres u aprovua edhe deklarata e Tiranës një dokument i rëndësishëm. Një kopje e kësaj deklarate e firmosur nga të gjithë presidentët, iu dorëzua edhe Z. Nasser.
Me aprovimin e deklaratës së Tiranës, Kongresi i mbylli me sukses punimet. Pasdite, për delegatët e huaj u organizua një vizitë në qytetin muze të Krujës dhe në muzeumin “Gjergj Kastrioti – Skendërbeu” dhe Muzeu etnografik i rrethit të Krujës. Në mbrëmje, për të gjithë pjesëmarrësit e Kongresit u organizua një darkë ceremoniale.