Projekte

Botohet studimi me titull "Nanomaterialet për Konservimin e Trashëgimisë Kulturore"

Studimi i mundësuar nga AKKSHI (Agjencia Kombëtare e Kërkimit Shkencor dhe Inovacionit) për Shqipërinë dhe CNR (Consiglio Nazionale delle Ricerche) Këshilli Kombëtar i Kërkimeve Shkencore të Italisë, zbatuar nga UPT në vendin tone dhe nga Instituti i Kristalografisë në Bari,, paraqet një analizë teorike të mbrojtjes dhe konservimit të trashëgimisë kulturore të gurit, të mbështetur edhe në legjislacionin përkatës të Evropës dhe vendit tonë, sintezën dhe karakterizimin e nanomaterialeve të grupit të tokave alkaline, optimizimin e prodhimit eksperimental dhe analizën e detajuar të mbrojtjes së traventinave, duke krijuar një bazë për kuptimin e natyrës së realizimit të konsolidimit me nanomateriale dhe strategjive që duhen ndjekur për realizimin e saj. Në llojin e tij, studimi synon një qasje inxhinierike te bazave të realizimit të mbrojtjes dhe konsolidimit të trashëgimisë kulturore të gurit, në këndvështrimin e shikimit të procesit si fenomen që mund të zbatohet në praktike gjerësisht apo i kufizuar. Në përfundim, studimi u botua si editorial me titull "Nanomaterialet për Konservimin e Trashëgimisë Kulturore" që u shkrua për të mundësuar përhapjen e studimit, punës shkencore eksperimentale dhe përpunimin e rezultateve me metodat bashkëkohore që përdoren sot për nanomaterialet. Botimi i plotë në pdf mund të shkarkohet në faqen e UPT, ndërsa kopje të tij gjenden në Bibliotekën Kombëtare me ISBN 978-99943-2-468-2, si edhe në Bibliotekën e UPT.

Kopertina

BKSTONE

REACH

DRIVE

Njoftim - Zhvillohet takimi i parë i projektit "BKSTONE". Në datat 17-18 shkurt, në Universitetin Politeknik të Tiranës, në sallën " Silvano Pedrollo", u zhvillua takimi i parë i projektit "BKSTONE".
Universiteti Politeknik i Tiranës është në rolin e koordinatorit të projektit. Projekti "BKSTONE" nën programin "Ndërtim Kapacitetesh në AL" me titullin "Higher Education-Enterprise Platform for Fostering, Modernization and Sustainable Growth in Natural Stone Industry in WBs.", është financuar nga programi Erasmus+.
Për herë të parë në Shqipëri, po realizohet një projekt me këtë lloj gjithpërfshirjeje: Akademinë , Institucione private dhe shtetërore, që kanë si fjalë kyçe "GURIN NATYRAL".
Në partneritetin prej 14 institucionesh të Arsimit të Lartë, dhe Qendra Kërkimore, nga vendet e Ballkanit dhe BE, 3 prej tyre janë nga Shqipëria: Universiteti Politeknik i Tiranës, Universiteti i Elbasanit, " Aleksandër Xhuvani" dhe Universiteti i Gjirokastrës , "Eqrem Çabej".

           

           

           

                                                                Vini re !!!!

Tashmë, për studentët, ka ndryshuar adresa e regjistrimit në platformën e punësimit online, GRADUA.
Nga gradua.almalaurea.it në adresën e re:https://gradua.rash.al/, ndërkohë që për studentët e regjistruar më herët,
kredencialet në platformë kanë mbetur të pandryshuara.

 Njoftim - Zhvillohet programi i informimit dhe komunikimit të platformës GRADUA pranë Universitetit Politeknik të Tiranës

Gjatë muajit Janar 2020 do të zhvillohen informime të studentëve pranë secilit fakultet të Universitetit Politeknik të Tiranës në lidhje me platformën e projektit GRADUA.

Projekti GRADUA ka si qëllim të krijojë bashkëpunime konkrete midis Universitetit dhe tregut të punës nëpërmjet krijimit të një platforme të përbashkët. Kjo platformë do të ofrojë forma të reja rekrutimi, nëpërmjet rritjes së mundësisë së ekspozimit të studentëve ndaj bizneseve të interesuara sipas fushave të ekspertizës. Ajo do të bëjë të mundur ndjekjen e të diplomuarve dhe punësimin e tyre, duke u mbështetur në praktikat më të mira të BE-së. Mbi këtë projekt merrni informacionin e nevojshëm në linkun:https://www.graduaproject.com/

Gjithashtu do të zhvillohet dhe një Info Day në Rektoratin e UPT-së, ku janë të ftuar të marrin pjesë të gjithë studentët e interesuar për të marrë më shumë informacion rreth benefiteve që përfitojnë nga regjistrimi në platformë.

Për më tepër informacion rreth ditëve të informimit dhe programit të detajuar klikoni këtu

Avancimi i të Diplomuarve dhe zhvillimi i kapaciteteve universitare në Shqipëri/ GRADUA
                                                                    
 Projekti do të mbështesë universitetet shqiptare duke krijuar një model të përputhjes së kërkesës me ofertën, bazuar në databazën e të diplomuarve nëpërmjet: mbledhjes së të dhënave për performancën e diplomuar; lehtësimin e bashkëpunimit midis IAL-ve dhe biznesit; lehtësimi i vendosjes së të diplomuarve në tregun e punës. Informacioni aktual në Shqipëri në fakt është mjaft i shpërndarë për një monitorim të vazhdueshëm dhe efektiv mbi sistemin e trajnimit, tregun e punës dhe lidhjen midis tyre, dhe për të parashikuar kërkesat e aftësive të nevojave të tregut të punës. Projekti do të mbështesë kështu universitetet shqiptare duke krijuar një model të përputhjes së kërkesës së integruar të kërkesës bazuar në bazën e të dhënave të të diplomuarve (në modelin e zhvilluar në Itali) përmes:
i) grumbullimin dhe analizimin e të dhënave për performancën e diplomuar dhe universitetet, lëshimin e dokumentacionit të besueshëm, të vazhdueshëm dhe të azhurnuar për vlerësimin e sistemit të arsimit të lartë në mbështetje të procesit të reformës në vazhdim;
ii) lehtësimin e bashkëpunimit ndërmjet institucioneve të arsimit të lartë dhe botës së biznesit (shërbimet online të bazuara në TI janë zhvilluar dhe vënë në dispozicion të të diplomuarve, stafit dhe firmave universitare);
iii) lehtësimin e vendosjes së të diplomuarve në tregun e punës

Partneri kryesor: Universiteti Bujqësor i Tiranës (AUT-UBT)
Partnerët:
Universiteti i Tiranës (UT),
Universiteti i Arteve Tiranë (UART),
Universiteti Europian i Tiranës (UET),
Universiteti i Mjekësisë, Tiranë (UMT),
Universiteti Polis (U_POLIS)
Universiteti Katolik "Zonja e Këshillit të Mirë" (UniKZKM)
Universiteti Shqiptar (AU)
Alma Mater Studiorum Università di Bologna (UNIBO)
Università degli Studi di Siena (UNISI)
Universiteti i Barcelonës (UB),
Instituti Universitar i Lisbonës (ISCTE-IUL),
Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë, Tiranë (CCIT)
Consorzio Interuniversitario Alma Laurea (AL)
Ministria e Arsimit, Rinisë dhe Sporteve (MARS) Partnerët e lidhur: Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP)


Person kontakti:
Dr. Alma Afezolli
 
 
Projekti MARDS adreson një nga problemet më të mprehta në sistemet arsimore malazeze dhe shqiptare, studimet e doktoraturës. Objektivi kryesor i projektit është të rindërtojë shkollat e doktoraturës në përputhje me parimet e Salzburgut dhe të krijojë shkolla të përbashkëta pilot të doktoraturës; shkolla të qëndrueshme dhe moderne mes dy vendeve partnere dhe fqinje të cilat do të shërbejnë si shembull i "praktikës së mirë" për Rajonin e Ballkanit Perëndimor. Në tërësi, për të përmirësuar dhe krijuar kapacitete të qëndrueshme në fushën e studimeve të doktoratës në të dy vendet.
Objektivat specifike të projekteve të MARDS janë:
• të rishikojë politikat ekzistuese kombëtare / standardet për studimet e doktoratës në të dy vendet dhe përputhshmërinë e tyre me praktikat e BE-së, • të zhvillojë dhe të propozojë një model të ri të studimeve të doktoratës në të dy vendet, të përshtatura sipas eksperiencave të fituara gjatë dekadave të fundit dhe nevojave aktuale dhe të parashikuara të dy vendeve,

• të propozojë një metodë të qëndrueshme të financimit të studimeve të doktoraturës në të dy vendet në nivel kombëtar.
• të krijojnë dy shkolla të përbashkëta të doktoratës "Shkencat Natyrore dhe Teknologjia për një zhvillim të qëndrueshëm" në Mal të Zi (Podgoricë) dhe "Ekonomia dhe Turizmi për një zhvillim të qëndrueshëm" në Shqipëri (Shkodër).
• të krijojë një bashkëpunim të qëndrueshëm me partnerët e BE-së dhe të themelojë Shkollën e Doktoraturës në mënyrë që të ruajë standardet e zhvilluara.
Partnerët në këtë projekt janë: Partnerët Europianë:

Universiteti i Vienës,
Universiteti i Zagrebit;
Universiteti i Maribor, Universiteti i Banska Bistrica,
Shoqata e profesionistëve në edukimin e doktoraturës.
Partnerët e Malit të Zi:
Universiteti i Malit të Zi (Koordinator i projektit),
Universiteti i Donja Gorica,
Ministria e Edukimit e Malit të Zi;
Ministria e Shkencës e Malit të Zi;
Dhoma e Tregtisë e Malit të Zi.
Partnerët Shqiptarë:
Universiteti i Shkodrës "Luigj Gurakuqi", Universiteti Politeknik i Tiranës, Universiteti "Ismail Qemali" Vlorë, Universiteti Metropolitan i Tiranës, Ministria e Arsimit,
Sportit dhe Rinisë në Shqipëri.
Faqa zyrtare e projektit: https://www.mards.ucg.ac.me
 
NJOFTIM – Ftohen dy vlerësues të jashtëm për projektin MARDS

Projekti MARDS adreson një nga problemet më të mprehta në sistemet arsimore malazeze dhe shqiptare, studimet e doktoraturës. Objektivi kryesor i projektit është të rindërtojë shkollat e doktoraturës në përputhje me parimet e Salzburgut dhe të krijojë shkolla të përbashkëta pilot të doktoraturës; shkolla të qëndrueshme dhe moderne mes dy vendeve partnere dhe fqinje të cilat do të shërbejnë si shembull i "praktikës së mirë" për Rajonin e Ballkanit Perëndimor. Në tërësi, për të përmirësuar dhe krijuar kapacitete të qëndrueshme në fushën e studimeve të doktoratës në të dy vendet.
Në kuadër të këtij projekti ftohen dy vlerësues të jashtëm. Kandidatët potencialë duhet të kenë eksperienca në projekte që kanë të bëjnë me studimet e doktoraturës dhe menaxhimin e Arsimit të lartë.
Aplikimet duhet të shoqërohen edhe me një propozim deri në 3 faqe dhe të dërgohen me e-mail deri të mërkurën, më 15 janar 2020 tek koordinatori i projektit Prof. Dr. Radovan Stojanovic, Universiteti i Malit të Zi stox@ac.me si dhe tek menaxheri i cilësisë së projektit Asoc. Prof. Dr Matjaz Debevc, Universiteti i Maribor, Slovenia(matjaz.debevc@um.si)
Për më tepër informacion rreth dokumentacionit të aplikimit klikoni këtu ose vizitoni faqen zyrtare https://www.mards.ucg.ac.me/ .
Në Linjë

Kemi 56 vizitorë e asnjë përdorues në linjë

Mirësevini në faqen e Universitetit Politeknik të Tiranës

REACH

Kategoria kryesore: Universiteti
Krijuar: 25 Janar 2021 Ndryshimi i fundit: 13 Korrik 2023 Data pubblicazione
Super User Vizita: 1840

                                 

Faqja zyrtare e projektit: https://www.reachculturalheritage.eu/

Përmirësimi i kapaciteteve REsearch të institucioneve shqiptare të arsimit të lartë në ruajtjen dhe restaurimin e Trashëgimisë Kulturore (REACH)
Objektivi i përgjithshëm i projektit është në mbështetjen e modernizimit dhe shfrytëzimit të sektorit të restaurimit në Shqipëri nëpërmjet ngritjes së kapaciteteve kërkimore të sistemit universitar.
Projekti ka dy qëllime të veçanta të përgjithshme të ndërlidhura:
a) T'i ofrojë Ministrisë së Arsimit një kuadër strukturor brenda të cilit
b) HEI-t do të zhvillojnë kapacitetin kërkimor dhe inovacionin.
Për të arritur këtë qëllim, janë përcaktuar objektivat specifike të mëposhtme:
- hartimi i udhëzimeve ministrore si një kuadër për të ndërtuar një sistem strukturor të trajnimit të kërkimit dhe kërkimit për trashëgiminë
kulturore- duke përmirësuar kapacitetet kërkimore të Institucioneve të arsimit të lartë shqiptar në fushën e ruajtjes dhe restaurimit të Trashëgimisë Kulturore,
- duke u ofruar Universiteteve mjete dhe metodologji kërkimore novatore dhe konkurruese në këtë fushë;
- krijimin e laboratorëve modernë, të integruar dhe ndërdisiplinor të kërkimit dhe trajnimit të kërkimit;
- transferimin e kërkimit në mësimdhënie, nëpërmjet zhvillimit të metodave novatore të trajnimit të kërkimit

REZULTATET
E PROJEKTIT ARRIJNË ka dy objektiva specifike: #1:
forcimin, në HEI-t shqiptare, të kapaciteteve kërkimore të aplikuara në fushën e ruajtjes dhe restaurimit të Trashëgimisë Kulturore.
#2: mbështetja e organeve ministrore shqiptare në përcaktimin e kritereve dhe strategjive për vlerësimin e cilësisë së kërkimit të aplikuar për ruajtjen dhe restaurimin e trashëgimisë kulturore, në përputhje me standardet evropiane.
Partnerët shqiptarë do të marrin mjedise të përmirësuara të Laboratorit, me laboratorë të rinj të ngritur dhe të pajisur dhe staf teknik/staf mësimor/studiues të trajnuar në mënyrë të përshtatshme.
Metodologjitë e kërkimit do të zbatohen, falë një procesi të ngritjes së kapaciteteve për zhvillimin e qasjes ndërdisiplinore në kryerjen e kërkimit të aplikuar për ruajtjen e trashëgimisë kulturore.
Lidhjet midis kërkuesve në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar do të konsolidohen, me mundësinë për të zhvilluar projekte të mëtejshme të përbashkëta.
Ndikimi strukturor në sistemin e HEI-ve do të vlerësohet nëpërmjet vlerësimit të përshtatshmërisë midis ofertës së trajnimit dhe tregut të punës.
Do të vendoset baza për fillimin e procedurave ministrore për validimin e konservatorëve-restaurues si një figurë profesionale mjaft e kualifikuar, në përputhje me standardet evropiane.

PARTNERËT E
PROJEKTIT Partnerët e projektit Consortium
REACH dallohen në bazë të kompetencave specifike që kanë.
Partnerët shqiptarë do të udhëhiqen individualisht nga partnerët e BE-së në zbatimin e aftësive kërkimore dhe qasjeve të praktikave më të mira për studimin dhe ruajtjen e Trashëgimisë Kulturore.
Procesi i ngritjes së kapaciteteve nuk do të jetë i njëjtë për secilin partner shqiptar: do të zhvillohen aftësi plotësuese, të lidhura me disiplina që të gjitha kontribuojnë në studime dhe aktivitete konservimi të qëndrueshme dhe të përshtatura metodologjikisht, por pa mbivendosje. Kjo do të vendosë bazën për bashkëpunimet që mund të krijohen gjatë projektit dhe do të vazhdojnë pas përfundimit të tij.
Universiteti I Arteve I Tiranes (UART) do të udhëheqë projektin dhe do të koordinojë një konsorcium prej 4 partnerësh shqiptarë, 3 italianë dhe 1 spanjollë.
1. Universiteti i Arteve (Koordinator i projektit)
2. Universiteti Politeknik i Tiranes
3. Universiteti i Shkodres Luigj Gurakuqi
4. Akademia e Studimeve Albanologjike
5. Ministria e Arsimit dhe Sportit
6. Alma Mater Studiorum Universita di Bologna
7. Universita degli Studi di Urbino Carlo Bo
8. Fondazione Flaminia
9. Escola Superior de Conservacion e Restauracion de Bens Culturais de Galicia

2 QERSHOR 2022, PANAIRI I PUNËS NË UNIVERSITETIN POLITEKNIK TË TIRANËS
Në Universitetin Politeknik të Tiranës, ditën e enjte, më 2 qershor 2022, u zhvillua Panairi i Punës. Më shumë se 40 institucione dhe kompani, me të cilat UPT ka bashkëpunim, ndoqën aktivitetin
Qëllimi i Panairit të Punës është të forcojë bashkëpunimin me institucionet, bizneset dhe kompanitë private.
Gjatë Panairit të Punës, kompanitë prezantuan aktivitetin e tyre, si dhe mundësitë që ato ofrojnë dhe Universiteti Politeknik i Tiranës pati mundësinë t'i informojë në lidhje me projektet e zhvillimit të kurrikulave dhe Ndërtimit të Kapaciteteve që janë në proces zbatimi. PUT informoi shoqëruesit për projektin Erasmus + REACH.