Projekte

Botohet studimi me titull "Nanomaterialet për Konservimin e Trashëgimisë Kulturore"

Studimi i mundësuar nga AKKSHI (Agjencia Kombëtare e Kërkimit Shkencor dhe Inovacionit) për Shqipërinë dhe CNR (Consiglio Nazionale delle Ricerche) Këshilli Kombëtar i Kërkimeve Shkencore të Italisë, zbatuar nga UPT në vendin tone dhe nga Instituti i Kristalografisë në Bari,, paraqet një analizë teorike të mbrojtjes dhe konservimit të trashëgimisë kulturore të gurit, të mbështetur edhe në legjislacionin përkatës të Evropës dhe vendit tonë, sintezën dhe karakterizimin e nanomaterialeve të grupit të tokave alkaline, optimizimin e prodhimit eksperimental dhe analizën e detajuar të mbrojtjes së traventinave, duke krijuar një bazë për kuptimin e natyrës së realizimit të konsolidimit me nanomateriale dhe strategjive që duhen ndjekur për realizimin e saj. Në llojin e tij, studimi synon një qasje inxhinierike te bazave të realizimit të mbrojtjes dhe konsolidimit të trashëgimisë kulturore të gurit, në këndvështrimin e shikimit të procesit si fenomen që mund të zbatohet në praktike gjerësisht apo i kufizuar. Në përfundim, studimi u botua si editorial me titull "Nanomaterialet për Konservimin e Trashëgimisë Kulturore" që u shkrua për të mundësuar përhapjen e studimit, punës shkencore eksperimentale dhe përpunimin e rezultateve me metodat bashkëkohore që përdoren sot për nanomaterialet. Botimi i plotë në pdf mund të shkarkohet në faqen e UPT, ndërsa kopje të tij gjenden në Bibliotekën Kombëtare me ISBN 978-99943-2-468-2, si edhe në Bibliotekën e UPT.

Kopertina

BKSTONE

REACH

DRIVE

Njoftim - Zhvillohet takimi i parë i projektit "BKSTONE". Në datat 17-18 shkurt, në Universitetin Politeknik të Tiranës, në sallën " Silvano Pedrollo", u zhvillua takimi i parë i projektit "BKSTONE".
Universiteti Politeknik i Tiranës është në rolin e koordinatorit të projektit. Projekti "BKSTONE" nën programin "Ndërtim Kapacitetesh në AL" me titullin "Higher Education-Enterprise Platform for Fostering, Modernization and Sustainable Growth in Natural Stone Industry in WBs.", është financuar nga programi Erasmus+.
Për herë të parë në Shqipëri, po realizohet një projekt me këtë lloj gjithpërfshirjeje: Akademinë , Institucione private dhe shtetërore, që kanë si fjalë kyçe "GURIN NATYRAL".
Në partneritetin prej 14 institucionesh të Arsimit të Lartë, dhe Qendra Kërkimore, nga vendet e Ballkanit dhe BE, 3 prej tyre janë nga Shqipëria: Universiteti Politeknik i Tiranës, Universiteti i Elbasanit, " Aleksandër Xhuvani" dhe Universiteti i Gjirokastrës , "Eqrem Çabej".

           

           

           

                                                                Vini re !!!!

Tashmë, për studentët, ka ndryshuar adresa e regjistrimit në platformën e punësimit online, GRADUA.
Nga gradua.almalaurea.it në adresën e re:https://gradua.rash.al/, ndërkohë që për studentët e regjistruar më herët,
kredencialet në platformë kanë mbetur të pandryshuara.

 Njoftim - Zhvillohet programi i informimit dhe komunikimit të platformës GRADUA pranë Universitetit Politeknik të Tiranës

Gjatë muajit Janar 2020 do të zhvillohen informime të studentëve pranë secilit fakultet të Universitetit Politeknik të Tiranës në lidhje me platformën e projektit GRADUA.

Projekti GRADUA ka si qëllim të krijojë bashkëpunime konkrete midis Universitetit dhe tregut të punës nëpërmjet krijimit të një platforme të përbashkët. Kjo platformë do të ofrojë forma të reja rekrutimi, nëpërmjet rritjes së mundësisë së ekspozimit të studentëve ndaj bizneseve të interesuara sipas fushave të ekspertizës. Ajo do të bëjë të mundur ndjekjen e të diplomuarve dhe punësimin e tyre, duke u mbështetur në praktikat më të mira të BE-së. Mbi këtë projekt merrni informacionin e nevojshëm në linkun:https://www.graduaproject.com/

Gjithashtu do të zhvillohet dhe një Info Day në Rektoratin e UPT-së, ku janë të ftuar të marrin pjesë të gjithë studentët e interesuar për të marrë më shumë informacion rreth benefiteve që përfitojnë nga regjistrimi në platformë.

Për më tepër informacion rreth ditëve të informimit dhe programit të detajuar klikoni këtu

Avancimi i të Diplomuarve dhe zhvillimi i kapaciteteve universitare në Shqipëri/ GRADUA
                                                                    
 Projekti do të mbështesë universitetet shqiptare duke krijuar një model të përputhjes së kërkesës me ofertën, bazuar në databazën e të diplomuarve nëpërmjet: mbledhjes së të dhënave për performancën e diplomuar; lehtësimin e bashkëpunimit midis IAL-ve dhe biznesit; lehtësimi i vendosjes së të diplomuarve në tregun e punës. Informacioni aktual në Shqipëri në fakt është mjaft i shpërndarë për një monitorim të vazhdueshëm dhe efektiv mbi sistemin e trajnimit, tregun e punës dhe lidhjen midis tyre, dhe për të parashikuar kërkesat e aftësive të nevojave të tregut të punës. Projekti do të mbështesë kështu universitetet shqiptare duke krijuar një model të përputhjes së kërkesës së integruar të kërkesës bazuar në bazën e të dhënave të të diplomuarve (në modelin e zhvilluar në Itali) përmes:
i) grumbullimin dhe analizimin e të dhënave për performancën e diplomuar dhe universitetet, lëshimin e dokumentacionit të besueshëm, të vazhdueshëm dhe të azhurnuar për vlerësimin e sistemit të arsimit të lartë në mbështetje të procesit të reformës në vazhdim;
ii) lehtësimin e bashkëpunimit ndërmjet institucioneve të arsimit të lartë dhe botës së biznesit (shërbimet online të bazuara në TI janë zhvilluar dhe vënë në dispozicion të të diplomuarve, stafit dhe firmave universitare);
iii) lehtësimin e vendosjes së të diplomuarve në tregun e punës

Partneri kryesor: Universiteti Bujqësor i Tiranës (AUT-UBT)
Partnerët:
Universiteti i Tiranës (UT),
Universiteti i Arteve Tiranë (UART),
Universiteti Europian i Tiranës (UET),
Universiteti i Mjekësisë, Tiranë (UMT),
Universiteti Polis (U_POLIS)
Universiteti Katolik "Zonja e Këshillit të Mirë" (UniKZKM)
Universiteti Shqiptar (AU)
Alma Mater Studiorum Università di Bologna (UNIBO)
Università degli Studi di Siena (UNISI)
Universiteti i Barcelonës (UB),
Instituti Universitar i Lisbonës (ISCTE-IUL),
Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë, Tiranë (CCIT)
Consorzio Interuniversitario Alma Laurea (AL)
Ministria e Arsimit, Rinisë dhe Sporteve (MARS) Partnerët e lidhur: Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP)


Person kontakti:
Dr. Alma Afezolli
 
 
Projekti MARDS adreson një nga problemet më të mprehta në sistemet arsimore malazeze dhe shqiptare, studimet e doktoraturës. Objektivi kryesor i projektit është të rindërtojë shkollat e doktoraturës në përputhje me parimet e Salzburgut dhe të krijojë shkolla të përbashkëta pilot të doktoraturës; shkolla të qëndrueshme dhe moderne mes dy vendeve partnere dhe fqinje të cilat do të shërbejnë si shembull i "praktikës së mirë" për Rajonin e Ballkanit Perëndimor. Në tërësi, për të përmirësuar dhe krijuar kapacitete të qëndrueshme në fushën e studimeve të doktoratës në të dy vendet.
Objektivat specifike të projekteve të MARDS janë:
• të rishikojë politikat ekzistuese kombëtare / standardet për studimet e doktoratës në të dy vendet dhe përputhshmërinë e tyre me praktikat e BE-së, • të zhvillojë dhe të propozojë një model të ri të studimeve të doktoratës në të dy vendet, të përshtatura sipas eksperiencave të fituara gjatë dekadave të fundit dhe nevojave aktuale dhe të parashikuara të dy vendeve,

• të propozojë një metodë të qëndrueshme të financimit të studimeve të doktoraturës në të dy vendet në nivel kombëtar.
• të krijojnë dy shkolla të përbashkëta të doktoratës "Shkencat Natyrore dhe Teknologjia për një zhvillim të qëndrueshëm" në Mal të Zi (Podgoricë) dhe "Ekonomia dhe Turizmi për një zhvillim të qëndrueshëm" në Shqipëri (Shkodër).
• të krijojë një bashkëpunim të qëndrueshëm me partnerët e BE-së dhe të themelojë Shkollën e Doktoraturës në mënyrë që të ruajë standardet e zhvilluara.
Partnerët në këtë projekt janë: Partnerët Europianë:

Universiteti i Vienës,
Universiteti i Zagrebit;
Universiteti i Maribor, Universiteti i Banska Bistrica,
Shoqata e profesionistëve në edukimin e doktoraturës.
Partnerët e Malit të Zi:
Universiteti i Malit të Zi (Koordinator i projektit),
Universiteti i Donja Gorica,
Ministria e Edukimit e Malit të Zi;
Ministria e Shkencës e Malit të Zi;
Dhoma e Tregtisë e Malit të Zi.
Partnerët Shqiptarë:
Universiteti i Shkodrës "Luigj Gurakuqi", Universiteti Politeknik i Tiranës, Universiteti "Ismail Qemali" Vlorë, Universiteti Metropolitan i Tiranës, Ministria e Arsimit,
Sportit dhe Rinisë në Shqipëri.
Faqa zyrtare e projektit: https://www.mards.ucg.ac.me
 
NJOFTIM – Ftohen dy vlerësues të jashtëm për projektin MARDS

Projekti MARDS adreson një nga problemet më të mprehta në sistemet arsimore malazeze dhe shqiptare, studimet e doktoraturës. Objektivi kryesor i projektit është të rindërtojë shkollat e doktoraturës në përputhje me parimet e Salzburgut dhe të krijojë shkolla të përbashkëta pilot të doktoraturës; shkolla të qëndrueshme dhe moderne mes dy vendeve partnere dhe fqinje të cilat do të shërbejnë si shembull i "praktikës së mirë" për Rajonin e Ballkanit Perëndimor. Në tërësi, për të përmirësuar dhe krijuar kapacitete të qëndrueshme në fushën e studimeve të doktoratës në të dy vendet.
Në kuadër të këtij projekti ftohen dy vlerësues të jashtëm. Kandidatët potencialë duhet të kenë eksperienca në projekte që kanë të bëjnë me studimet e doktoraturës dhe menaxhimin e Arsimit të lartë.
Aplikimet duhet të shoqërohen edhe me një propozim deri në 3 faqe dhe të dërgohen me e-mail deri të mërkurën, më 15 janar 2020 tek koordinatori i projektit Prof. Dr. Radovan Stojanovic, Universiteti i Malit të Zi stox@ac.me si dhe tek menaxheri i cilësisë së projektit Asoc. Prof. Dr Matjaz Debevc, Universiteti i Maribor, Slovenia(matjaz.debevc@um.si)
Për më tepër informacion rreth dokumentacionit të aplikimit klikoni këtu ose vizitoni faqen zyrtare https://www.mards.ucg.ac.me/ .
Në Linjë

Kemi 104 vizitorë e asnjë përdorues në linjë

Mirësevini në faqen e Universitetit Politeknik të Tiranës

BKSTONE

Kategoria kryesore: Universiteti
Krijuar: 29 Janar 2021 Ndryshimi i fundit: 18 Korrik 2023 Data pubblicazione
Super User Vizita: 2880

Indeks artikujsh

          

Higher Education –Enterprise platform for fostering, modernisation and sustainable growth in natural stone industry in Western Balkans (BKSTONE)

Ref. No: 610483-EPP-1-2019-AL-EPPKA2-CBHE-JP

BKSTONE project has the main objective of fostering the modernization and development of the stone sector in Western Balkans partner countries through strengthening the relationship between the higher education institutions and the industry, and internationalizing curriculum and methods.

To meet the requirements of current international demand of natural stone products according to EU standards, the partner countries industry has to perform important changes in quarrying methods, processing methods, quality controls following European and international standards (ex CE marking, ASTM, etc.), marketing strategies, international trade, e-commerce etc. These changes require the participation of all local agents, including the Higher Education Institutions (HEI) and Vocational Education and Training (VET) organizations, which should develop their training strategies to meet the challenges explained in the rationale of our project in terms of quality, delivery and especially relevance, in response to the industry needs.

List of Partners:

 1. Polytechnic University of Tirana (Coordinator of the project),
 2. University of Elbasan "Aleksander Xhuvani"
 3. University of Gjirokastër "Eqrem Çabej”
 4. University of Sarajevo
 5. University of Mostar
 6. University Mediterranean Podgorica
 7. University of Pristine
 8. Kolegji Nderkombtar per Biznes dhe Teknologji
 9. University of Coruña
 10. IES Ribeira do Louro
 11. Asociación Empresarial de Investigación Centro Tecnológico del Mármol y La Piedra

Project website: https://bkstoneproject.com/

NJOFTIM - Në kuadër të përmbylljes së projektit BKSTONE, projekt i financuar nga Bashkimi Europian, Erasmus+, Universiteti Politeknik i Tiranës, në rolin e liderit të projektit, organizon aktivitetin "Big Dissemination Event" në datën 03 Nëntor, 2022.

WORK AND STUDY FAIR APRIL 2022

Polytechnic University of Tirana has participated "Work & Study" fair for several years now to be as close as possible to the labor and study market. The fair is organized by Tirana Chamber of Commerce and Industry in partnership with the Municipality of Tirana and the Ministry of Education and Sports. During March 2022 the fair moved in different cities of Albania from North to South and on 7-8 April 2022 in the premises of the National History Museum in Tirana

This event is an excellent and unique opportunity for Albanian youth whose goal is to consolidate relations with the new generation, to help them towards personal and professional achievements regarding the development of capacity. Therefore, PUT has also presented the ongoing project ERASMUS+, BKSTONE “Higher Education-Enterprise platform for fostering, modernisation and Sustainable growth in natural stone industry in Western Balkans”

            

TESTING COURSES 4-6 MAY 2022, PODGORICA

From 4th-6th of May, 2022., at the University of the Mediterranean in Podgorica the BKSTONE TESTING HIGHER LEVEL, Balkan stone course on Marketing and Heritage Reinforcement was held.
The course was organized for students of the project partners country from Albania (Elbasan), Bosnia & Hercegovina (Mostar, Sarajevo) and Montenegro (Podgorica), 26 participants. It was an opportunity to learn, to test the knowledge acquired so far on the project, as well as to meet and socialize young people who need to disseminate the idea of the project in a sustainable period of time.
The following topics were covered:
Marketing in the Stone Industry – Prof. Dr. Silvana Djurasevic
Visiting tour – Visiting the stone architecture of Podgorica
Building styles throught the history, the example of Podgorica – Msc. Vukota Vukotić, historian
Dry Stone Walling – Heritage and Tourism, Željko Starčević, archaeologist
Dry Stone Walling – Construction training, Željko Sarčević and particioants.
The mentor on the project was David Caparros Perez from Murcia, Spain.

    

9 MAY, EU FAIR TIRANA

On May 9, 2022 in the framework of Europe Week is organized the EU Fair where Higher Education institutions had the opportunity to present and disseminate the projects that are in process of Implementation.
Polytechnic University of Tirana presented the BKSTONE Project in the role of the coordinator to all the attendants.

                

TESTING COURSES 11-13 MAY 2022, SARAJEVO
The University of Sarajevo continues to implement the Erasmus + project, with the aim of strengthening the capacity of higher education.
One of the main activities is the education and training of students, which was conducted from 11 to 13 May. The students arrived in Sarajevo on May 11. where they were greeted by the host university. Education and training in which students of the Mediterranean University of Podgorica, the University of Sarajevo and the University of Mostar had the opportunity to acquire knowledge of the principles of “lean” production, and their application in various fields began on 12.05. at 10:00 with introductory remarks by Professor Mugdim Pašić, Head of the Department of Industrial Engineering and Management, who spoke to students about the importance of innovation strategies, practice-based education and the importance of networking among students of different universities to share knowledge and combine skills of different institutions.
The training was led by Professor Hadis Bajrić, with the assistance of other members of the project team. Under his guidance, students mastered a number of new tools through a series of practical exercises.After the training, students mastered the basic concepts of quality control, became able to set standards for the work performed, to be able to detect unnecessary operations and speed up processes. These powerful tools, although originally created in the automotive industry, have full applicability in other branches such as tourism, construction, mining, and thus working with natural stone. This interdisciplinary dissemination of knowledge and experience will ensure that the natural stone sector in Bosnia and Herzegovina, but also in the wider Western Balkans region, becomes more competitive and soon fulfills its enormous potential.

                                                            

TESTING COURSES 16-18 MAY 2022, GJIROKASTER
Host: “Eqrem Cabej” University of Gjirokastra (ECUG)
Supervisor: Santiago López, UnCoruna
Attendants: 7 students per partner country (Tirana, Prishtina, UBT, Gjirokastra)
Date: 16th -18th May
AGENDA
 Monday, 16th May 2022
Arrival to Gjirokastra
 Tuesday, 17th May 2022
09.30 – Reception at “Eqrem Cabej” University of Gjirokastra (ECUG); Opening remarks and welcome greetings, by host partner and project coordinator
10.00 – 10:45 Lecture: Introduction on stone as a building material and application in different phases in construction, Prof. assoc. Albina Sinani
10.50 – 11:20 Coffee break
11.20 – 12:00 Lecture: Ancient monumental construction in the Drino Valley Prof. Joana Taci
12:00 – 12:45 Reuse of historical elements in historical buildings Prof. Santiago Lopez
12:45 – 14:00 Tour: Visiting the stone architecture of Gjirokastra
14.00 – 15:30 Lunch break
15:30–16.15 – Lecture: VET in the area of natural stone in Europe Prof. Amador Ordonez
16:20 – 17:00 Lecture: Management Dr. Alban Shahu
 Wednesday, 18th May 2022
Departure from Gjirokastra

The activity is also broadcasted in the news edition of the local media: https://youtu.be/GOYaNQR2vzU

TESTING COURSES 18-20 MAY 2022, PRISHTINA
The meeting was support from the Rector of University of Prishtina , prof.dr.Naser Sahiti, Dean of the Faculty of Civil Engineering , prof.Florim Grajcevci, staff from the faculty of Civil Engineering, students and manage by coordinator of the project, prof Naser Kabashi.
At the beginig of the meeting the Rector, Dean, Supervisor from Spain, prof from Mostar and coordiantor with short speaches present the ready to support the projects also in future in scope of Internatinalizations the UP.
Presents in this activity : UPT-Tirana, Albania with 7 students; University of Mostar , represented by prof. Tatjana Dzebo and 5 students; Universituy of Prishtina , represented by coordinator prof.Naser Kabashi and 5 students.
The lectures are organize according the agenda, and followed with questions and clarifacitions from the presenters.
In scope of activities the Faculty Organize the visit to the Company for Manufacturing the Stone : TERRASTONE, which was very intersting activities in conections with lecture presented by speakers.
At the end of the activities all the presents are satisfied with the activities and organizing the workshop.

    

2 JUNE 2022, JOB FAIR AT POLYTECHNIC UNIVERSITY OF TIRANA
At the Polytechnic University of Tirana, on Thursday, June 2, 2022, the Job Fair took place. More than 40 institutions and companies, with which UPT has cooperation, attended the activity
The purpose of the Job Fair is to strengthen cooperation with institutions, businesses and private companies.
During the Job Fair, the companies presented their activity, as well as the opportunities they offer and Polytechnic University of Tirana had the opportunity to inform them about the curricula development and Capacity building projects that are in process of implementation. The stone sector industry representatives showed great interest in BKSTONE Project.

6 JUNE 2022, NATIONAL WORKSHOP BOSNIA AND HERZEGOVINA

One of the main activities of the dissemination plan of the project “Higher Education-Enterprise platform for fostering, modernization and sustainable growth in the natural stone industry in the Western Balkans” – BKSTONE, is the holding of national workshops. On June 6, 2022, partners from Bosnia and Herzegovina organized one such event.
In the premises of the University of Sarajevo, in the presence of partners from the University of Mostar, a presentation of significant project results was held.
Knowledge was transferred about the state of the natural stone sector within Bosnia and Herzegovina, its future potentials, as well as the state of education in this field. Special focus is placed on the products developed during the project as well as on the impact they will have on the development of the stone industry. Significant stakeholders such as employers, university management, and ministries were contacted directly during the event.
After the presentation, a panel discussion was held in which, in addition to the members of the BKSTONE project team, the Ministers of Economy and Education, the Rector and Vice-Rector of the University, as well as the President of the Employers’ Association participated. This panel enabled the most important actors to get directly involved in the issues of the project, as well as to contribute with their comments and ideas.

10 MAY 2022, ALBANIAN NATIONAL WORKSHOP

In the context of the Dissemination and Exploitation of “Higher Education-Enterprise platform for fostering, modernisation and Sustainable growth in natural stone industry in Western Balkans”– BKSTONE Project, Albanian partner have organized on 10 May 2022 the national workshop with the participation of Polytechnic University of Tirana, University of Elbasan “Aleksandër Xhuvani”, University of Gjirokastër “Eqrem Çabej” and different stakeholders including stone industry enterprises, HEIs and Public institutions such as Municipality, Administrative Division representatives, Prefecture.

The workshop is hosted in the premises of University of Gjirokastër with 42 participants. The aim was to disseminate and transfer the knowledge to the main target groups of the project.

Special emphasis is made to the products developed until now and to the impact that these developments will have on stone industry.

During the workshop the participants were introduced to the state of art of the project presented by Polytechnic University of Tirana; to the results, outcomes and methodologies used to achieve them presented by University of Gjirokastra; and to the current situation of Marketing strategies used by Albanian Companies in Stone Sector presented by University of Elbasan.

The developments and results of the BKSTONE Project are also broadcasted in the local media of the region: https://www.youtube.com/watch?v=JZV5XIbe0PE

FIFTH GENERAL MEETING 24-25.02.2022

Project coordinator and host partner welcomed all partners. After that, the state of art of the project was presented to all partners, making a summary of the tasks that have been carried out and those that still need to be completed.The dissemination matrix (also presented to EACEA after the evaluation report of the midterm period) of the activities foreseen till the end of the project was presented to all partners.  A deep discussion on the learning materials was made in order to close this step of the project and start producing the ebook. The discussions were made one by one according to the material of each of the project partners.